כשהייתי קטנטונת הייתי בטוחה שהדבר הטעים הזה שנקרא "מלפפונים חמוצים" זה משהו שמגיע ככה היישר מהעץ. כמובן שבשלב מסוים הבנתי שמלפפונים אכן לא מגיעים חמוצים, אלא עוברים תהליך של כבישה על מנת להפוך לכאלה. בשלב מאוחר קצת יותר, גיליתי שאפשר לכבוש ולהחמיץ גם באופן עצמאי במטבח האישי שלי די הרבה סוגים של ירקות (ואפילו פירות מסוימים!) וזה אפילו נהיה תחביב מהנה למדי.
הפעם הראשונה בה טעמתי מלפפונים חמוצים הייתה ביום קייצי אחד בבית של סבתי, אבל דווקא בפעם הזו אלה לא היו מלפפונים בכבישה ביתית אלא פשוט מלפפונים מפחית שימורים. אני זוכרת שכל כך אהבתי את הטעם שחיסלתי לבד את כל הפחית. עם הזמן למדתי לעמוד על ההבדלים שבין מלפפונים במלח למלפפונים בחומץ, על ההבדלים בין הגדלים השונים וכמובן שפיתחתי את ההעדפות שלי. ידוע לכל חובבי המלפפונים החמוצים באשר הם כי הויכוח האלמותי באשר לאיזה מלפפונים טעימים יותר – בחומץ או במלח – ובכן, כנראה באמת ימשך לנצח וימשיך לעורר אמוציות חזקות מאוד בשני הצדדים.
אחד הדברים הנפלאים בעיניי במאכל הזה, זה שמעבר לכך שאפשר פשוט לנשנש אותו ככה כמו שהוא בלי תוספות ולהנות מכך מאוד, ומעבר לכך שאפשר לייצר אותו לבד בבית בתהליך שניתן להפיק ממנו הנאה רבה – ניתן גם לשלב אותו בצורה מעניינת ביותר במגוון מתכונים. דוגמה מצוינת אחת היא ציזיקי. ברוב המתכונים שתמצאו, יורו לכם להשתמש במלפפונים רגילים, אך אני גיליתי ממש לא מזמן שלהשתמש במלפפונים חמוצים בציזיקי, הופך את כל העניין למרגש ונהדר הרבה יותר. וסתם ככה תזכורת למי ששכח, ציזיקי הוא סלט יווני מרענן ופשוט להכנה שמורכב מיוגורט, שמיר, תבלינים (מלח, פלפל, שמן זית, שום, חומץ ולעתים גם סוכר או דבש) וכמובן – מלפפונים. מוזמנים לבחור בעצמכם איזה.
דבר מופלא נוסף שגיליתי לגבי מלפפונים חמוצים, לפחות בכבישה הביתית שהיא כמובן עדיפה משום שהיא בריאה יותר וללא חומרים משמרים או חומרים שאינכם בטוחים לגבי טיבם, טריותם או איכותם – זה שהם ממש תרופה פרויביוטית. מסתבר, שמעבר לזה שכבישה היא פשוט דרך חכמה במיוחד לשמר מאכלים לאורך זמן ולמנוע מהם להתקלקל, תהליך התסיסה של הכבישה מייצר חיידקים הטובים ומועילים לגופנו ולחיזוק המערכת החיסונית שלנו.
מה שבעצם קורה שם בתהליך זה שמולקולה אחת של גלוקוז (סוכר) הופכת לשתי מולקולות של חומצה לקטית, מה שמעניק לירק את טעמו החמצמץ והנהדר שכולנו אוהבים אך גם מאפשר בעצם את תחילת התסיסה שבה חיידקים שנמצאים על הירקות ובתוכם, הופכים לחיידקים "טובים", כלומר פרוביוטים. החיידקים הפרוביוטים חשובים מאוד לגופנו משום שהם לא רק תורמים לחיזוק המערכת החיסונית שלנו באופן כללי, אלא גם מסייעים בהגנה על הקיבה והמעיים, עוזרים במניעת מחלות שונות ודלקות ומשפרים את ספיגת המזון בגוף. מי צריך יותר? גם טעים להפליא וגם בריא במיוחד. בתאבון!