דשנים אורגניים, חומרי הדברה ידידותיים לסביבה, ביו-סטימולנטים טבעיים וקומפוסט מפסולת אורגנית – אלו הם רק חלק מסימני ההיכר המזוהים עם פרקטיקת החקלאות האורגנית, ונראה שבשנים האחרונות פרקטיקה זו מאומצת על ידי חקלאים רבים, בכל רחבי העולם.
על פי מחקר שנערך ממש בשנים האחרונות על ידי כ – 16 מדענים עולה כי שליש מחקלאי העולם אימצו שיטות עבודה אורגניות וידידותיות לסביבה, אם במלואן ואם בחלקן. נשאלת השאלה האם אימוץ שיטות אלו פגמו באיכות היבול ובכמות התוצרת החקלאית?
דשן אורגני – הממצאים הדרמטיים:
מדענים אלו ניתחו חקלאים שיישמו שיטות עבודה ברות קיימא. הם בחנו שימוש במים, טיפוח קרקע, טיפול במגוון הביולוגי וניצול הידע והטכנולוגיה לצמצום השפעות סביבתיות דוגמת זיהום, חומרי הדברה, שחיקת קרקע ופליטת גזי חממה. החוקרים העריכו כי רק עשירית מחקלאי העולם עושים שימוש בפרקטיקות אקולוגיות אך בפועל הם גילו תוצאות דרמטיות. כמה דרמטיות?
ובכן, המדענים מצאו כי למעשה שליש מחקלאי העולם כבר אימצו פרקטיקות כגון מעבר לעבודה עם דשן אורגני, ולא רק עשירית כפי שסברו. וכי אימוץ שיטות עבודה ידידותיות לסביבה לא רק משפרות את הפרודוקטיביות כי אם גם תורמות למגוון הביולוגי ולמערכת האקולוגית ובד בבד מפחיתות את העלויות של החקלאי. סקפטיים?
איך להגדיל את התשואה באמצעות דרך גידול אורגני
אז הנה דוגמה שתסבר את אוזניכם. הם תיעדו, למשל, חקלאים במערב אפריקה שהגדילו את היבול שלהם ולכן גם את התשואות שלהם דרך גידול אורגני של קאסבה ותירס. בנוסף הם מצאו כי מאה אלף חקלאים בקובה הגדילו את הפרודוקטיביות שלהם בכ – 150 אחוזים תוך שהם קיצצו שימוש בחומרי הדברה בכ – 85 אחוזים.
המומים מהממצאים סיכמו המדענים כי התוצאות שנגלו לנגד עיניהם הוכיחו להם כי כולם יכולים ליהנות ממעבר לחקלאות אורגנית, גם הסביבה והטבע, גם בני האדם וגם החקלאים. החוקרים הדגישו שהם נפעמים לנוכח הממצאים ולתוצאות מרחיקות הלכת, במיוחד אלו שהם ראו במדינות פחות מפותחות. הם נדהמו לגלות במיוחד את הכיוון הבריאותי שאליו הולכת מערכת ייצור המזון במדינות אלו.
המעבר לעבודה עם דשנים אורגניים, למזרזי גדילה אקולוגיים ולחומרי הדברה טבעיים קורה בכל העולם. אולם בעוד שבמדינות המתפתחות הם חשים באופן בולט בעליה בפרודוקטיביות, מדינות מתועשות נוטות לראות במעבר לשיטות עבודה ידידותיות לסביבה בעיקר את הירידה בעלויות וצמצום הפגיעה במערכת האקולוגית.
החוקרים בחרו, אפוא, להתמקד ולבדוק מספר שינויים שחקלאים ביצעו לרבות: חומרי הדברה, בניית קרקע, שימוש בדשנים אורגניים, ניהול מי השקיה, שימוש במזרזי גדילה ועוד והם עשו זאת תוך שהם חוקרים יותר מ – 90 מדינות. והתוצאות?
התוצאות מדברות בעד עצמן: המעבר לפרקטיקות אורגניות וידידותיות לסביבה משפר את הפרודוקטיביות, תורם למגוון הביולוגי, מפחית את העלויות של החקלאים, מצמצם השפעות חיצוניות שליליות ומשפר את המערכת האקולוגית.
עכשיו הגיע תורם של ממשלות וראשי מדינות לקרוא את הממצאים האלו ולראות כיצד הם יכולים להביא לכך שעוד ועוד חקלאים יאמצו פרקטיקות אורגניות. עליהם, למשל, לספק תמריצים ולקבוע מדיניות שתעודד מעבר לשיטות אלו, ויפה שעה אחת קודם.