מי היה מאמין שבשביל להכיר מוצר כל כך חשוב ובסיסי כמו פלנצ'ה הייתי צריך להרחיק עד לספרד? לא אני, זה בטוח.
במהלך טיול קולינארי קסום ברחבי ספרד נכנסו למסעדה קטנה ומשפחתית. לא היו לי ציפיות גבוהות ממנה, כי היא נראתה לי מסעדה מיושנת, לכן כל כך הופתעתי. זו הייתה מסעדת דגים שיש סביבה באזזז קולינרי בינלאומי אך מאחר ואני לא חובב שרצים גדול, הייתי בטוח שלא יהיה לי מה לאכול שם. למזלי, בנוסף לשרצים היו במסעדה גם דגים טריים, אז הזמנתי לי סי בס.
השוס הגיע כבר בביס הראשון. הדג היה עסיסי ועם זאת פריך, הוא הוגש בדיוק בטמפרטורה המדויקת והטעם היה שמיימי (ואני כבר הכנתי וגם אכלתי סי-בסים בחיי). כששאלתי את השף מה הסוד, הוא מיד אמר: "תכיר, פלנצ'ה".
אז התחלתי לחקור את הנושא, כי אני בחור יסודי, וזה מה שגיליתי.
פלנצ'ה על קצה המזלג
כמו הרבה דברים בתרבות הספרדית, גם את הפלאנצ'ה הביאו הספרדים מדרום אמריקה, וליתר דיוק ממקסיקו, כאשר הספרדים הקולוניאליסטיים שלטו בדרום אמריקה. שם השתמשו המקסיקנים במכשיר על מנת לבשל בצק תירס. בשנים ההן, הפלנצ'ה הייתה עשויה מחימר. כאשר הספרדים הגיעו ליבשת הדרום אמריקנית הם אימצו את המכשיר אך שדרגו אותו. במקום חימר הם השתמשו במתכות, ומשם גם השם Plancha = Metal Plate, כלומר: כאשר אומרים שהאוכל הוכן a la plancha מתכוונים לכך שהאוכל נצלה על מצע מתכת. אז בפעם הבאה שאתם רואים בתפריט "פילה א-לה-פלנצ'ה" למשל הכוונה היא שהפילה נצלה על מצע המתכת של הפלנצ'ה.
ההיסטריה הבריאותית סביב הפלנצ'ה
אך עם כל הכבוד להיסטוריה של המכשיר הנפלא הזה, אנחנו פה כדי לדבר על ההיסטריה שנוצרה לאחרונה מסביב לפלנצ'ה. בשנים האחרונות בריאותניים (=חובבי אורח חיים בריאותי) העלו את המכשיר הנפלא הזה לתודעה הציבורית והבאזזז שנוצר חוצה גילאים, מגדרים וגבולות.
מה סוד הקסם שלו?
ראשית מדובר במכשיר שניתן לצלות עליו כמעט הכול: בשרים, דגים, מאכלי ים, ירקות, פיצות וכו'.
שנית, הצליה על הפלנצ'ה נערכת בחום מאוד גבוה המשמר את הערכים התזונתיים של האוכל.
לבסוף, תודות למצע המתכת אין צורך להשתמש בהרבה שמן. מספיק לצקת קורט שמן או לרסס שכבה דקיקה של שמן כדי להנות ממעדן נפלא.
השתכנעתם?
אז הכנו לכם כמה כללי עבודה עם הפלנצ'ה:
את האוכל שרוצים לצלות יש לשים רק כאשר המכשיר הגיע לטמפרטורה גבוהה מאוד עד לוהטת.
לתוצאות מושלמות, השתמשו במוצרים וחומרי גלם איכותיים וטריים בלבד.
אתם תתפסו די מהר את הפרינציפ של המכשיר, לכן אל תהססו לנסות לצלות מאכלים שונים ומגוונים.
למדו לאיזה גדלים כדאי לכם לחתוך את האוכל כך שיצלה היטב. זה תלוי בסוג המזון, בגודל הפלנצ'ה ובטעמכם האישי.