"אכילה של קערת קינואה או סלט קינואה ביום, מורידים את הסיכון ללקות בסרטן, לחוות התקף לב, לסבול ממחלות הקשורות למערכת הנשימה ואפילו מורידות את הסיכוי ללקות בסכרת – בעד 17%". אלו הם ממצאי מחקר מקיף שנערך באוניברסיטת הרווארד במחקר של מחלקת בריאות הציבור. המחקר נערך על מדגם של 367,000 איש והוא בחן נבדקים לאורך 14 שנים.
אבל זה ממש לא נגמר כאן. מועצת הדגנים המלאים האמריקנית הכריזה על קינואה כדגן החודש, והשאירה את כולם מבולבלים כי קינואה אינה דגן כי אם זרע!. המועצה הכריזה ש"קינואה אמנם לא נכללת במשפחת הדגנים, אבל היא פסאודו דגן. כלומר, היא מסוגי המזונות שאנחנו מבשלים ואוכלים כאילו היו דגנים והפרופיל התזונתי שלהם דומה. מבחינה בוטנית, קינואה דומה מאוד דווקא למנגולד, סלק ותרד. אך העובדה שניתן לאכול הן מהגרעין שלה והן מן העלים שלה, הופכת את הקינואה לקרובת משפחה של הדגנים."
בנוסף, סוכנות החלל האמריקנית הגדירה את הקינואה כסופר-פוד, כמזון עשיר ובריא שכדאי מאוד להצטייד בו בעת מסעותיהם של אסטרונאוטים בחלל.
כמה יתרונות בולטים לקינואה:
רבים מגדירים את הקינואה כספק האולטימטיבי של חלבונים (פרוטאינים). יש 9 חומצות אמינו שחיוניות לגופנו ואנחנו חייבים לצרוך אותן דרך התזונה שלנו, מאחר והגוף לא מייצר אותן בעצמו. מזונות שמספקים את כמות חומצות האמינו הנחוצה לגוף נקראים חלבונים "מלאים", בעוד שמזונות שלא מספקים את כל כמות האמינו אסיד הנחוצה לגוף מכונים "בלתי מלאים". מרבית הדגנים נחשבים לבלתי מלאים. אך קינואה מספקת לגוף את מנת החלבונים הנחוצה והמלאה.
קינואה גם עשירה באנטי אוקסידנטים. נוגדי חמצון קשורים בקשר הדוק עם מניעת מחלות כגון סרטן, מחלות לב, דלקות, אלרגיות והשמנה יתר. כך שיוצא שקינואה היא מעין תחנת כוח נוגדת חמצון וזה יתרון גדול, כי נוגדי חמצון מפחיתים את הסיכון ללקות במחלות כרוניות קשות.
עבור אנשים שמחפשים מזון נטול גלוטן קינואה היא לא פחות ממתנה משמיים. גלוטן, אחרי הכול, נמצא בדגנים (שיפון, שעורה, חיטה) שאנחנו אוכלים (בלחם, לחמניות ומאפים), ואלו עלולים לגרום למערכת החיסונית לתקוף את המעיים בקרב אנשים שרגישים לקמח.
קינואה – מתאימה לכולם!
היתרון האחרון שנציין אך לא האחרון שקיים הוא הגמישות הקולינרית שנודעת לקינואה. את הקינואה אפשר לאכול כשהיא קרה, חמה, פושרת, אפשר לשלב אותה בארוחת בוקר, צהריים או ערב, היא מתאימה לצמחוניים וגם לטבעוניים. היא יכולה להחליף מוצרים אחרים, ראו למשל קמח קינואה שמחליף את קמח הדגנים הקלאסי. לקינואה טעם אגוזי מעודן שיכול להשתלב בקלות בשפע של מאכלים: תבשילי קינואה, סלטי קינואה, אטריות קינואה, מרקי קינואה, דייסות ועוד.
את הקינואה שלי אני מוסיפה להרבה מנות, אבל עכשיו אשתף אתכם במתכון נפלא לסלט קינואה אלוהי!
סלט קינואה עם תפוחי אדמה:
הרכיבים הדרושים:
חצי כוס קינואה אדומה (רצוי של סוגת).
2 תפוחי אדמה.
2 כפות עירית – לקצוץ דק.
4 כפיות גרעיני דלעת (לקנות קלופים).
לרוטב הוויניגרט:
10 כפיות רוטב סויה
קצת ג'ינג'ר
6 כפיות שמן זית
שן שום
חצי כף שמן זית
קורט מיץ לימון
ההכנה:
חתכו את תפוחי האדמה לצורת קוביות קטנות, ובמחבת טפלון עם קורטוב שמן זית חרכו את תפוחי האדמה – עד שהם מזהיבים. כשהם מוזהבים, הוציאו אותם מן השמן ושימו אותם על צלחת עם נייר סופג שיספוג את עודפי השומן.
בשלו את הקינואה במים למשך כ-20 דקות, עד שהיא מתרככת.
בקערה נפרדת ערבבו את מוצרי רוטב הוויניגרט.
בקערת הגשה פורסים את תפוחי האדמה והקינואה ועל גביהם שופכים את הרוטב.
להגיש מיד ופשוט להתענג על הטעמים.